Acasa > Resurse

Resurse

Resurse proiect 

 

Analiza situatiei mediului socio-economic si legislativ realizata in cadrul proiectului si-a propus sa ofere o imagine de ansamblu asupra aplicabilitatii economiei sociale in randul comunitatilor de romi din Romania, identificand oportunitatile de dezvoltare si principalele provocari in implementarea initiativelor specifice de economie sociala. Astfel, raportul de analiza a situatiei include informatii cu privire la modelele de economie sociala din Romania, strategiile dezvoltate de institutiile guvernamentale si de societatea civila pentru cresterea nivelului de incluziune sociala a membrilor comunitatilor de romi din Romania, barierele si oportunitatile de dezvoltare a modelelor de economie sociala in randul acestora.

Principalul obiectiv al raportului „Economia sociala si comunitatile de romi – provocari si oportunitati” este de a realiza o evaluare critica a stadiului actual al economiei sociale in randul comunitatilor de romi. Raportul exploreaza cadrul legal, institutional si experientele acumulate in Romania cu referire la economia sociala, tinand cont atat de aspectele pozitive si succesele obtinute, cat si de impedimentele in dezvoltarea intreprinderilor sociale pentru/in comunitatile de romi. In urma analizei profilului comunitatilor de romi, a politicilor actuale, a instrumentelor folosite pentru a dezvolta sectorul economiei sociale, raportul ofera o serie de concluzii si recomandari practice care sustin promovarea si dezvoltarea antreprenoriatului social in randul comunitatilor de romi.

 

De ce este necesar acest ghid

Scopul principal al acestui ghid este de a oferi informatie structurata tuturor celor care doresc sa initieze sau sa dezvolte o intreprindere sociala in/pentru comunitatile de romi pornind de la etapa de planificare pana la punerea ideii in aplicare.

Cui se adreseaza acest ghid

Ghidul se adreseaza tuturor celor care intentioneaza sa initieze sau sa dezvolte o intreprindere sociala in/pentru comunitatile de romi, dintre care putem mentiona: membrii cooperativelor, organizatiilor nonprofit (asociatii si fundatii) si caselor de ajutor reciproc; antreprenorii sociali; membrii grupurilor de initiativa comunitare.

De asemenea, poate fi un instrument util pentru facilitatorii comunitari, administratia publica locala si agentii economici locali.

Cum poate fi folosit acest ghid

Acesta reprezinta un instrument util in demersurile de infiintare a unei intreprinderi sociale. Fiecare capitol raspunde intrebarilor care apar intr-un asemenea demers, oferind si scurte exemple de buna practica. Pentru a usura intelegerea caracteristicilor unei intreprinderi sociale, am pornit cu o prezentare cat mai clara a acestora, urmata de beneficiile unei astfel de organizatii si de impactul probabil pe care il poate avea asupra procesului de dezvoltare comunitars. Planificarea infiintarii unei intreprinderi sociale presupune parcurgerea unor pasi care sunt descrisi cat mai simplu si includ diferite modele de analiza care pot fi utilizate.

 

Scopul acestui compendiu este sa reuneasca modele de intreprinderi sociale si bune practici dezvoltate in comunitatile de romi. Compendiul ofera totodata un cadru de gandire tuturor celor care doresc sa initieze sau sa dezvolte intreprinderi sociale de succes cu si pentru comunitatile de romi, pornind de la etapa de gandire strategica si planificare, la implementare, monitorizare, evaluare si comunicare.

Compendiul este structurat in trei parti principale, plus o introducere, concluzii si recomandari.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), alături de partenerii săi Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI), Fundația Centrul pentru Analiză și Dezvoltare Instituțională (CADI Eleutheria) și Alianța Civică a Romilor din România (ACRR) a organizat, în 18 decembrie 2013, la București, conferința de încheiere a proiectului POSDRU/69/6.1/S/34922 Economia socială ca soluție a dezvoltării comunităților Roma din România. Conferința a fost organizată și în contextul Zilei Naționale a Minorităților, dată reper celebrată la nivelul întregii comunităţi internaţionale, urmare adoptării în 18 decembrie 1992 de către Adunarea Generală a ONU a Declaraţiei cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase (47/135).


Despre comunitati de romi, antreprenoriat social si economia de piata 

Forumul “Despre comunitati de romi, antreprenoriat social si economia de piata” si-a propus sa introduca notiuni legate de dinamica pietei si cerintele sectorului privat in randul actorilor si promotorilor de economie sociala. Dezbaterea si-a propus sa creeze o platforma de discutii unde practicienii, liderii comunitari, decidentii politici si reprezentantii sectorului privat pot interactiona si pot face schimb de experienta in probleme legate de retelele de productie si distributie ale antreprenorilor sociali, de modelele de promovare a conceptului de franciza sociala si de posibilitatile initierii unei burse a proiectelor sociale.  Pentru a sublinia rolul economiei sociale in dezvoltarea socio-economica a comunitatilor de romi din Romania, agenda forumului a inclus doua sesiuni plenare in care au fost abordate subiecte precum partenerii economici ai intreprinderilor sociale, relatia dintre capitalul social si dezvoltarea comunitara, politicile de stabilire a pretului produselor de economie sociala, replicabilitatea experientelor pozitive. La forum au participat peste 75 de actori si promotori ai economiei sociale, reprezentanti ai societatii civile, ai comunitatii oamenilor de afaceri si decidenti politici. In cadrul forumului a fost lansat “Ghidul de bune practice in dezvoltarea intreprinderilor sociale pentru comunitatile de romi”, un instrument util tuturor acelora care isi propun sa infiinteze sau sa dezvolte intreprinderi sociale in Romania, in special in cadrul comunitatilor de romi.

 

Antreprenoriat si dezvoltare comunitara

Forumul de la Tulcea a reunit 82 de participanti, reprezentanti ai autoritatilor publice locale,  societatii civile, precum si antreprenori sociali si lideri comunitari. Prin agenda prezentata, forumul si-a propus: (a) sa discute rolul si potentialul pe care intreprinderile sociale le au in dezvoltarea comunitatilor sarace; (b) sa sustina intelegerea factorilor de decizie in ceea ce priveste modul prin care intreprinderile sociale pot contribui la obiectivele de incluziune sociala a comunitatilor de romi; (c) sa dezvolte relatiile dintre factorii de decizie, societatea civila si antreprenorii sociali si sa faciliteze stabilirea unor parteneriate viitoare. 

 

Investitiile sociale, profitul social si comunitatile de romi

Forumul de la Timisoara si-a propus sa aduca in discutie una din provocarile fundamentale ale antreprenorilor sociali: cum sa convingi investitorii, care in mod firesc sunt interesati de profitul economic, sa investeasca in activitati sociale care promit beneficii economice semnificativ reduse Obiectivele forumului au fost: (a) Reunirea actorilor principali din domeniul economiei sociale şi comunităţilor de romi cu partenerii acestora din instituţii guvernamentale, societatea civilă şi sectorul privat. (b) facilitarea schimbului de experienţă pe tema economiei sociale şi comunităţilor de romi.
Pentru a adresa unele dintre cele mai frecvente provocari intampinate in incluziunea sociala a comunitatilor de romi, dar si pentru a oferi o serie de solutii viabile pentru cresterea statutului socio-economic a acestor comunitati, forumul a creat participantilor oportunitati de aprofundare a conceptelor de profit social, beneficii sociale si de discutare a rolului central al investitiilor sociale. Experiente relevante despre dezvoltarea modelelor de economie sociala pentru/in comunitati marginalizate precum sunt cele de romi au fost prezentate in timpul forumului.

O noua viziune asupra politicilor socio-economice pentru comunitatile de romi din Romania

Discutiile si dezbaterile din cadrul seminarului s-au concentrat asupra modelelor de economie sociala pentru comunitatile de romi, a factorilor de succes a acestor initiative, dar si a principalelor provocari intalnite in derularea lor. Dezvoltarea unei infrastructuri administrative si legislative care sa sustina evolutia durabila a economiei sociale este un proces de lunga durata, iar cei prezenti au agreat ca trebuie sa existe eforturi constante si colaborare intre diferitele institutii si autoritati locale si centrale, sectorul privat, societatea civila si comunitatile afectate.

Alte resurse

Strategia Guvernului Romaniei de Incluziune a Cetatenilor Romani apartinand Minoritatii Romilor pentru perioada 2012-2020

Descarca Strategia  

 Dezvoltat de UNDP

© 2018 UNDP. Toate drepturile rezervate.

click
tracking