Acasa > Noutati si evenimente > La Tulcea a fost lansat raportul de analiza situatiei - raportul “Economia sociala si comunitatile de romi – provocari si oportunitati”

La Tulcea a fost lansat raportul de analiza situatiei - raportul “Economia sociala si comunitatile de romi – provocari si oportunitati”

In cadrul forumului de la Tulcea -Economia sociala pentru comunitatile de romi – Antreprenoriat si dezvoltare comunitara -, partenerii din proiect au lansat raportul “Economia sociala si comunitatile de romi – provocari si oportunitati”. Cercetarea ofera o imagine de ansamblu asupra aplicabilitatii economiei sociale in randul comunitatilor de romi din Romania, identificand oportunitatile de dezvoltare si principalele provocari in implementarea initiativelor specifice de economie sociala. Astfel, raportul include informatii cu privire la modelele de economie sociala din Romania, strategiile dezvoltate de institutiile guvernamentale si de societatea civila pentru cresterea nivelului de incluziune sociala a membrilor comunitatilor de romi din Romania, barierele si oportunitatile de dezvoltare a modelelor de economie sociala in randul acestora.
 
Cercetarea evidentiaza faptul ca, atat la nivel international cat si in Romania, populatia apartinand minoritatii romilor reprezinta unul dintre cele mai expuse grupuri la excluziunea de pe piata muncii, inregistrand rate de ocupare substantial mai reduse decat cele valabile pentru populatia majoritara. Acest fapt este determinat, in primul rand, de nivelul scazut de educatie si de lipsa calificarilor profesionale, insa prejudecatile si discriminarea joaca un rol important in excluderea sociala si economica a romilor. Totodata, romii sunt ocupati preponderent in sectorul informal sau al gospodariilor, necontribuind si, implicit, nebeneficiind de asigurari sociale. Politicile publice de incluziune a romilor pe piata muncii si-au dovedit partial eficienaa pana in prezent. Caracterul sectorial al interventiilor neacoperind complexitatea problemelor din comunitatile de romi confruntate cu vulnerabilitati multiple.
 
Raportul contine o serie de recomandari aplicabile atat la nivel national cat si la nivel local. Aceste recomandari se concentraza atat pe planificarea integrata a dezvoltarii comunitatilor de romi, cat si pe integrarea proiectelor de economie sociala pentru comunitatile de romi in planurile /strategiile de dezvoltare locala. De asemenea, recomandarile vizeaza atingerea obiectivelor economice asumate de economia sociala, evaluarea nevoilor pietei, adaptarea serviciilor oferite si a produselor la aceste nevoi – conditii esentiale de dezvoltare a initiativelor sociale.Dezvoltat de UNDP

© 2017 UNDP. Toate drepturile rezervate.

click
tracking